Matura : kombinacije, savjeti i moj doživljaj

Jaaao, matursko veče. Kao da je jučer bilo! Iako je već godina prošla...

Tačno se sjećam, svoju haljinu sam kupila u mjesecu februaru. Ma da da nisam bar malo slušala roditelje, kupila bih ja nju i ranije. Jednostavno sam bila preuzbuđena!
Odabrala sam kraljevsko - zelenu haljinu. U tom trenu sam bila ubijeđena da će se upravo ona isticati iz mase, ali da će ujedino biti i savršeno otmjena. Nisam se pokajala.
Na kraju večeri sam bila odabrana kao najelegantnije obučena cura u našoj školi.


Eto, vidite curke, snovi se ipak ostvaruju. Ja sam taj san toliko dugo imala da sam i zaboravila na njega. Znate ono, dok ste mala curica, gledate one chick-flickove u kojima na kraju najpopularnija cura u školi bijesno odmaršira sa bine jer ona nije odabrana, pritom se saplićući o neki kabal koji vjerovatno nije trebao biti tu, te se osramoti za cijeli život pred generacijom, dok skromna, vedra, i ne baš pretjerano popularna cura stoji s krunom na glavi posmatrajući je?

E pa, maštarije male Emine se prilično podudaraju s tim, no realnost... ipak na kraju nije bilo iznervirane popularne tinejdžerke, niti kablova, ma čak niti tijare. Za svoj trud sam dobila pretjerano ušećerenu tortu koja je na kraju završila na očevom radnom mjestu u trećoj smjeni.


Sve što mi je od tog trena ostalo u pamćenju jeste da sam nakon plesanja bez štikli, ili natikača kako bi moja mati rekla, sjela na svoje mjesto iščekujući daljni tok maturskog programa. I tako bosa sjedim ja, još uvijek nesvjesna da su prozvali moje ime. Pogled lijevo, pogled desno, svi gledaju u mene. Kažu : ''Hajde, ustaj!''. A ma kakva ja ustajati, ići pred onu hrpu naroda! Ma čekajte, nemam ni obuće!

Obujem se ja, onako nespretno i odšetam do bine. Vjerujem da je to bio najsmotaniji hod kojeg biste mogli vidjeti u životu.
Aplauz, čestitke, pridružuje mi se još par maturanata... ma šta se, bolan, to događa?

Ja? Najelegantnija? Ma daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaj.

I tako, trebalo mi je jedno pola godine da se sama ubijedim da se to dogodilo i da nije bila nuspojava vazduha u kome je, te noći, Bog zna šta lebdilo.


A ti, draga moja maturantice, napucaj se što više, ne razmišljaj dva puta, i kupuj! Život je prekratak za to, a tek maturska noć. Ako ti se oblači mala crna haljina i najviše krečavo-žute štiklice, onda to tako i učini. Nekima ćeš se svidjeti, nekima nećeš... al poenta maturske noći jeste da kad pogledaš unazad na fotografije da kažeš to je to. Da ne želiš ništa da mjenjaš. Da voliš ono što vidiš.

Kako je moja maturska noć prošla, tu sam da dijelim svoje savjete i iskustva.
Najprije ću vam predložiti par kombinacija koje sam sama sastavila preko polyvore-a :





Savjeti plus :
1. U veliku torbicu stavite jaknu, vlazne maramice, fotoaparate, baletanke, sprej za kosu, karmin ... i sve što bi vam moglo zatrebati, i neka vam je roditelji dodaju kada uđete u hotel. Vjerujte da će vam zatrebati.
2. Fiksirajte puder na licu obavezno. Inače će nestati s lica prije nego li je stavljen.
3. Antiperspirant! Ne želite znojave kolutove na haljini.
4. Vazelinom namažite dio na koji ćete nanositi miris prije nego li ga nanesete. Tako će se zadržati mnogo duže nego inače.
5. Uložite u dobre najlonke.
6. ...kao i u jastučiće protiv žuljeva. 
7. Operite kosu dan prije mature. Ako je operete na dan, frizerki će biti teško stilizirati je jer će, pa, letiti na sve strane!
8. Ne trošite novce na geliranje noktiju. Kod Kineza imate kupiti plastične nokte po 2,- KM. Uštedite roditeljima bar nešto novca, pri istom efektu. 
9. U nakit se isplati uložiti. Dobar nakit mjenja pogled na cjelokupnu kombinaciju.
10. Ispraznite memoriju na fotoaparatu i mobitelu. Ne želite se naći u škripcu u sred noći.
11. Kako biste mogli pjevati na glas bez da se predate sat vremena nakon zbog bolova u grlu, preporučujem Airwaves žvake.
12. NE SKIDAJTE ŠTIKLE S NOGU! Brzo oteknu i nećete ih moći vratiti na mjesto. Ili činite kao ja - malo ih obujete, malo izujete. Ili, kao što sam navela, ponesite baletanke i ne brigajte.
13. Osim u novčaniku, nešto novca utuknute u tašnicu. Velika je mogućnost da se noć završi s mnogo nedostajalih stvari.
14. I konobarima i vama će se uštediti vrijeme ako budete imali stiniš pri sebi.
15. Proučite muzičku listu. Nije fora sjediti cijelu noć jer ''to nije prava atmosfera''. E, pa, napravite sebi atmosferu mile moje, i ne negodujte! Ja sam mumlala melodiju kod pjesama kojih nisam znala. Ruke u vis, kukovi u krug i naprijed! Osim ako se velika rulja naroda nalazi ispred, onda stojte gdje jeste i mlatarajte nogama. :)
16. Trebat će vam jakna. Nećete kući prije dva zasigurno.
17. Zaboravite dramu. I momka koji vas je prevario ili bilo koji drugi problem. Matura je jednom.
18. Neće vam se svidjeti jelo. To je već postala opšta tradicija. Predlažem da ponesete sa sobom čokoladicu ili šta slično jer će vam biti kasnije potrebna.
19. Za bjelje zube si nabavite hidrogen peroksid u apotekama i promućkajte ga par puta u ustima par dana zaredom. Meni je djelovalo.

To je sve, mile moje. Učinite ovu noć noći za pamćenje! Držim vam fige i obavezno želim da čujem utiske! 

2 comments:

  1. Odličan post :)
    Haljine su prelijepe .
    Pogledaj moj blog : http://herecomesajla.blogspot.ba/

    OdgovoriIzbriši

Sav sadržaj objavljen na ShakeThatBeauty blogu je zaštićen prema zakonu o autorskom i srodnom pravu. Pokreće Blogger.